Monday, January 30, 2017

Doa seseorang

Oh Tuhan, seandainya telah Kau catatkan
Dia milikku, tercipta untuk diriku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagiaan


Ya Allah, ku mohon
Apa yang telah Kau takdirkan
Ku harap dia adalah yang terbaik buatku
Kerana Engkau tahu segala isi hatiku
Pelihara daku dari kemurkaanMu


Ya Tuhanku, yang Maha Pemurah
Beri kekuatan jua harapan
Membina diri yang lesu tak bermaya
Semaikan setulus kasih di jiwa


Ku pasrah kepadaMu
Kurniakanlah aku
Pasangan yang beriman
Bisa menemani aku
Supaya ku dan dia
Dapat melayar bahtera
Ke muara cinta yang Engkau redhai


Ya Tuhanku, yang Maha Pengasih
Engkau sahaja pemeliharaku
Dengarkan rintihan hambaMu ini
Jangan Engkau biarkan ku sendiri

Agarku bisa bahagia
Walau tanpa bersamanya
Gantikanlah yang hilang
Tumbuhkan yang telah patah
Ku inginkan bahagia
Di dunia dan akhirat
PadaMu Tuhan ku mohon segala 


Lagu : Abai Os (Hijjaz Records)
Lirik : Abai Os (Hijjaz Records)
Penerbit : Faizal Osman
Penyusun Muzik : Firdaus
Hakcipta : Hijjaz Record Sdn. Bhd.

Saturday, January 28, 2017

1%

Done tgk korean drama Something About 1%

Really remind of me about something... 

xpe...meh ak citer...

Actually berkenaan dengan someone yang kadang dia dtg dlm hidup kite penuh dengan diri dia yg 99% but kite tak tahu.. atau maybe x perasan yang 1% dalam hidup dia tu yang membuat kan kite terperangkap dalam dunia dia. Dan disebabkan 1% tu lah yang berjaya melengkapkan 99% dalam hidup kite. Yes! Manusia x sempurna. Sebab tu jangan anggap diri kita nie sempurna, give put something then you will realize there someone out there yang akan lengkap kan life kamu. Sometime without we realize. 

1% of like

1% of fortune

1% of smile

1% of grateful

1% of happiness 

to many things of 1% yang boleh lengkap kn life kite tanpa kite sedari which datang dari orang lain. 

nk qoute dari ayat atok Lee Jae In mase ucapan terakhir die. payah na lak nk bukak semula video tue...

" There are people who really believe that doing such things is not a big deal, and thanks to people like that, this world is worth to live. I've come to realize now that someone's 1% of uniqueness can become someone else's 99% of luck."

"There's a guy and 99% of his traits are great but if you see even one bad trait in him, you will grow to dislike him no matter how good he is to you. But the other guy has 99% of his traits are terrible but you notice that 1% of goodness in him, that is what you will end up falling for him. It's his charm."


LET'S FIND OUR ONE PERCENT.

Thanks to Lee Jae In and Kim Da Hyun@DaDa with their great acting in this drama. You two are too lovely. Rase macam tengok WGM because they couple for about 6 month and then break up. Cume nye, lepas break up they realize they cannot live without each other, so, Jae In terus purpose Da Hyun. How sweet. 

Hope one day I will find someone yang dying want to live with me start with meeting my parent and so on without couple thing. Do the taaruf during engagement. Waallahualam.

Allah's hand is more powerful.

Insyaallah. The day will come.

Sooner or later.

LOVE,
NURALAIN

Monday, January 23, 2017

CiNta :: TuNanG :: KaHwiN

Assalamuaikum,

Bismillah,

Sedikit coretan ingin saya lakarkan disini selepas membaca buku Henshin2 tulisan Aiman Banna dan isteri nya Hani Nabila. Firstly tulisan dia menarik, dia menyentuh isu sekarang kaitan dengan agama. Bukan sahaja sesuai utk remaja sahaja, org mcm aku nie pon sesuai. Bagi membuka minda, menyedarkan apa yang alpa. Alhamdulillah, first topic die sangat menyentuh.

TOpik ape? BERCINTA SEBELUM NIKAH

saya terus kesimpulan lah ye. Kesimpulan yang boleh dapat disini.
Bercinta sebelum nikah x salah sekiranya bertepatan dengan Quran dan Sunnah. Begitu juga dengan Bercinta selepas nikah, akan jadi salah sekiranya tidak bertepatan dengan Quran dan Sunnah.

Kat sini yang dikatakan TEPUK DADA TANYA IMAN

Astaghfirullah

cerita tntg diri saya. Ye memang saya nak kahwin, bagi tau saya siapa yang tak nak kahwin? Cuma jodoh nya belum ada. Cerita soal jodoh. Sejak dulu

Saya ada bace buku nukilan Ustazah Fatimah Syarha dan suami nya.

Buku tu sangat menguatkan azam saya yang saya nk berkahwin dengan cara dia. Iaitu, suami dia jumpa mak ayah dia, solat istikharah, bertunang sekejap (tempoh berkenalan) dan kemudian kahwin selepas yakin dengan istikharah, TAWAKAL. Subhanaallah. Cantik aturan Allah.

Begitu jugak dengan Aiman Banna nie. Method dia sama, berkenan, jumpa parent perempuan, kemudian bertunang sekjap untuk tempoh berkenala, dan kemudian nya berkahwin.

Saya suka aturan yang mcm nie.

tapi aturan saya x cantik, kelam kelibut dan akhir nya x jadi walaupun aturan nye tidak melanggar apa yang disuruh Allah. Saya jadi takut. Keliling saya memg takde lelaki selain buya, pak sedara dan sepupu sepapat.

Bila fikir balik, ye mungkin saya perlu perbaiki diri saya seperti nasihat yg dinukil dalam buku Henshin2 untuk kukuhkan cinta kepada orang yang selayaknya kita cinta, ALLAH, RASUL dan juga IBUBAPA. Adakah saya sudah laksana kan part yang ni dengan sempurna..? Kalau tak sempurna mcm mana saya nk bercinta dengan orang yang asing dalam hidup saya..?

Saya kenal dengan seseorang, and katanya dia nk berkawan dulu. Dalam hidup saya, sebenarnya xde istilah berkawan dengan lelaki. Sekarang macam mana....? Ya Allah jauhkan aku dari Zina HATI. Dia dh jumpa parent saya, jadi saya expect dia akan bertunang dengan saya untuk berkenalan. tetapi nampak nya, istilah tersebut xd dalam diri die. Saya nk buat apa? Buat tak tahu? Dia sebenarnya macam mana?

Solusinya,

Saya wajib buat istikharah yang dari hati disamping memperkukuhkan CINTA saya kepada ALLAH, RASUL, UMI dan BUYA. Soal dia biar Allah yang uruskan. Boleh kan macam tu? Kalau Allah dah buka pintu hati dia, dia akan contact umi untuk bertunang dan kemudian kite berkenalan dengan lebih mendalam.

Ya Allah, aku sangat perlukan bantuan Engkau dalam hal seperti ini sebab xd orang yg boleh bantu aku dalam hal ini even ibubapa aku sekali pon.

Sekian
Nukilan Curahan NurAlAin

Sunday, January 22, 2017

Turkey Trip Day 1 - 20161217

Bismillah

Saya nak mulakan journey saya selama 10 hari di Turkey
Kami sekeluarga bertolak ke Turkey dari Jeddah, KSA. And kitorg actually pakai rempuh je. cume ad tiket kapal terbang and booking hotel from booking.com. konon nya, x nak pakai travel guide sebb x bebas and contoh masa la satu hal. bile mcm nie kitorg ikut suke...ad la jugk amek travel guide tp travel guide dalamn, pakai celup2 dlm turkey je. gladly buya pandai ckp Arab and ad certain Turkish they know how to speak arabic. tp arabic die ko jgn terkejut la main pakai campur je.. ad bunyi saudi sikit, mesir sikit, syria sikit...haa.. kene pandai tangkap la ape die ckp.

Hotel kami stay selama berada di turkey BASELIUS HOTEL. harga semalam alhamdulillah. grab from booking.com. so, not bad. Stuff hotel memg peramah. They give any information yang korg nk tau, anything. Where, How, What anything la basically. 

Saya try point out ape yang die bg, i am short term memory. Just remember bende yang sye boleh pick je. Not all. 
1. Die kate kalau nak beli barang di Istanbul nie, kalau masuk first shop jgn terus beli. do it like survey. if berkenan kt first shop td jgk baru ko patah balik
2. Akan bertembung dgn yg minta sedeqah from Syria. He said better ignore it. They actually have more than us, die kate kalau nk bantu Syrian refugee tu ade tmpt nye. kalau nak die akan bawa tp kitorg x g la sebb mase bukan byk and x nk la terkejar sana sini.
3. Kalau nk naik teksi better panggil dr hotel. and make sure die hidup kan meter. kalau nk jimat better jalan kaki je. semua tmpt are very close by.
4...
5..?
x ingat...haha...byk actually die ingtkn...

road keliling tempat tinggal kami

terlalu banyak berjalan menyebabkan berat kita turun taw... Alhamdulillah, 4kg. Akan aim MORE!! 
highlight sikit begpack kite tu. hehe.. its #hessabag besar and bergaya. 

16 hb kami smpi dh lewat ptg. so, mlm tu x kemana cuma carik makan and jalan2... buya bwk g masjid little hagia sophia. just lepak2 kt luar. memula nk kuar tu actually hujan cm renyai2 x lame lepas tu YEAY!!! SNOW IS FALLING IN FRONT OF ME... rase such a blessed. Happy yang amat. Alhamdulillah. My first bucket list tercapai. 
:) 

Jalan punye jalan sampai kt Hippodrome of Constantinople nie.. lebih kurang 15 minit la jalan dr hotel... ad 3 menara, simbolik ke ape bende memg x masuk kepala. nk tau kene google ye.. :D

nie salah satu nye tiang yg ade kt Hippodrome tu. x tau nk panggil ape. Statue? 

Sebelah hippodrom nie kitorg masuk Museum of Turkish and Islamic Art. Kitorg beli museum pass kt sini dengan harga 85lira seorg tp boleh masuk byk tmpt dlm istanbul nie mostly. Memang tak rugi. besar tmpt nie...penat la jgk but we learn some history. which is islamic history. We went from different century to diff century. Sometime, kite kene amek tau dlm hal nie. So, akan menjadi pengajaran dimasa akan datang.

Kepenatan. Tarik nafas sekejap sebelum bergerak ke Hagia Sophia and Blue Mosque.

Bertentangan dengan museum tadi tu ad pintu untuk masuk ke Blue Mosque. memg xd sign board kalau dr situ. Kiotrg meraba dgn peta bagai. x buat ape pon dlm blue mosque, solat sunat tahiyatul masjid, pastu tgk kejap design die dgn chandelier besar kt tgh masjid, and derma sikit. 

Sebelum meneruskan penjelajahan, rehat sambil mkn roti kt Sultanahmet Square nie. Sedap roti die. Saye kalu roti ad serbuk cinnamon gula tu memg suka aje. Sedap and murah. Saya dengan buya tu tgh mengacau teh. hehe. Budak muneerah nie ambikk gmbr bile ntah. That is why kitorg bg die je yg pegang kamera. hehe 

konon nk g Mosaic museum sat ag ad lalu kedai ceramic. hai la bapak ku,bile die singgah shopping kalah kami nie. dh berlamaan dekat situ sekali dh nk masuk zohor. Lepas tawar menawar and beli ape yang nk dibeli, patah balik ke Blue Mosque untuk solat zohor. 

Turkey ceramic. Really beautiful. I love how they buat ad timbul2. macam 3D tp bukan 3D. 

So, ini Hagia Sophia. Sebelum masuk pintu. ad satu ruang macam hall. ad macam jenis saiz pintu. 

ini dipanggil water fountain utk org minum. bagus kan..? tp skrg dh x berfungsi la. I mean why not kite letak something kt tmpt awam untuk dimanfaat kan bersama? anyone?

Ok. Tmpt nie paling ak suke purpose die. tempat yang disediakan untuk org yg lambat dtg berjemaah. Supaya bile jemaah pertama nk bersurai die tidak mengganggu laluan. Such a creative way. It shows that many people comes to masjid for Jemaah. Now? Think about it...

..Mihrab..

Naik ketingkat dua yg bukan tangga jalan die tp mendaki kot. punye la tinggi. Rase macam kalau sampai atas tu jumpe Rapunzel. hahahaha...mengah2 smpi atas..

ini la tour gude yg kami grab depan Hagia Sophia. Teka umur dia berapa...??

Jom kite pulang...nk sambung Topkapi palace dh suntuk mase.. kemungkinan dh nk tutup masa nie. So balik and carik makan for dinner. 

belakang tu train? Trem? ntah la tp yg pakai pass jgk mcm touch n go. Senang and jimat sikit. 

Umi photobomb gambar kite. Hehehehe

Otw nk balik adik terlanggar pak cik yg sebelah kiri tu, yg pakai tie tu. Kebetulan die pekerja information centre and otw balik keje. Kitorg tny ape x pasti tp die terus bwk ke travel agent ni and deal ape yang patot. Hasil nye kitorg tempah Bhosphorus Tour esok nye, one day trip Lake Sapanca and one day trip to Bursa. Alhamdulillah...jimat, sampai hotel. citer dengan stuff hotel and die cdgkn pergi Capadocia. kitorg pikir dulu...hari ape not sure kitorg decide g Cappa. asalnya xd dlm trip plan sebb kene naik flight kalau drive penat. tu x jadi. Dengan memandu in winter xd pengalaman. Karang lain citer. 

pastu mamat travel agent tu bwk la kitorg g kedai carpet kawan die. Memula die kate die x kesah kalau kite x beli tp die nk cerita kelebihan negara dia. At last, die cm paksa lak kite amek itu ini. ntah ape2. Part yg ni memg ak x berkenan. Bagi ak suka hati pelanggan la kn nk ke tak. Sesedap ko je nk pau tourist. tp mase last day kt istanbul buya jmpe die lagi...die kene kaw2 dgn buya. Buya biasa la... ehhmm..

End.

day first trip :)

Alhamdulillah

I NEED 2 SAY THIS WHEN I AM IN PAIN


My pain is so tangible; I can reach out and touch it. It’s everywhere; consuming me. I don’t even realise how long it’s been eating away at my insides until I finally cave in and crumble helplessly, crashing, spiralling down, hopeless and helpless. 


The terrible tightening in my chest, the constriction of my lungs, the deep shuddering breaths as I try to hold back the inevitable - but I break. 

I always break. 



The painful wracking sobs, screaming silently, my damaged self- seeping out through the cracks that I flimsily repair each time I fall apart, countlessly over and over again.

Although; this time those cracks have split wide open; leaving gaping holes in my own body. 

I wail for a long time, weeping pitifully as I cry myself a pool of self- sympathy, until I’m empty, benumbed and finally turned completely inside out. 

The actual, physical ache that I feel in my chest and in my bones when I’m so sad is fucking awful, and it will never go away, despite how much I push my emotions aside and believe that I’ll be a stronger person in the long run. 

I think about the hurt people go through when relationships or friendships break down and fall apart. How we’re expected to just get on with things and be okay when we’re barely capable of a thought or memory that doesn’t involve the other person. When you really care about someone, genuinely and deeply, it doesn’t just vanish, no matter how terrible the ending is.

I really think that the whole reason things can become so terrible and so messed up is because we care so much. We don’t know how to deal with losing something, or a part of ourselves that once made us happy. We don’t want to. I can’t speak for anyone else but I know that I have definitely wished that I could simply erase whole portions of my life or people from my memory at several points throughout the years, even recently. 

But I’m so glad that I can’t. 

Once I finally reach the point that I’m no longer sad or angry, I love looking back on the happy times, and that ultimately I am stronger and my resilience, and pro longed self-reliance is what has kept me functioning for so long.

I love being able to pinpoint my mistakes and learn from them. 
I love being able to remember the parts of that person that were good for me and the parts that were bad for me so I can throw up red flags the next time. 

In the end I feel like the happy, pleasant memories far outweigh the brutality of the others. 

All of my relationships with certain individuals broken years ago; however every now and then I’ll get a random memory of something wonderful that happened with those people. I’m still processing many disgusting things that have happened to me, and though I’m still a little messed up, I’m in a much better place and I will always remember how a human being can be, and how wrong you can be about them; how people can so easily mislead you, especially manipulate you when you’re at your most vulnerable. 


I’ve learnt from many situations in my lifetime of 25 years, and initially most importantly how good everything felt before it all turned upside down. 

I no longer want to “erase” anything, I want to be happy.

There are some things I will never talk about unless I am asked. The pain, or perhaps the memory itself, is too fragile and will never be strong enough to be vocalized. You may see my suffering, but you will not hear of it beyond what I’m willing to show.

I’m so fucking sick of saying I’m sorry when I’m the one collapsed on the ground.

I’m lonely. 


What kind of loneliness? 

Every kind, I feel disconnected; abandoned, as always. 

So what now? So what? 

At first, I just wanted to run away. Now I have nowhere else to run to, nothing to run from. I don’t belong anywhere, I don’t want to go anywhere, and I just want to be happy and to never have to feel this pain again, to not hate myself in every way, shape or form. I want to be able to look at myself in the mirror and feel proud of myself.

But just breathe. I’m going to be okay. Breathe and remember that you’ve been in this place before. You’ve been this uncomfortable, anxious and scared, and you’ve survived.

That’s what matters. Breathe and know that you can survive this too. These feelings can’t break you. They’re painful and debilitating, but you can sit with them and eventually, they will pass. Perhaps not immediately, but sometime soon; they are going to fade and when they do, you’ll look back at this moment and laugh for having doubted your resilience.

I know it feels unbearable right now, but keep breathing, again and again.

This will pass.
I promise it will pass.




Its 2017 and it's me 27th

Lets see what i am gonna write
I think i should write back
many thing happen at the end of 2016
I was sooooo grateful to be able to breathe again..
Thanks Allah for this gift.
And thanks also for making him accept me back as a 'teman'
the meaning behind that 
even i cannot broke the code.
just wait what will happen
but i hope it will happen in this year with smile and bright

Actually, Ain nk share my family trip during end of 2016 from 16th Dec to 26th Dec.
It was super amazing experience we got and I got during the trip.
There is two of my bucket list yg tercapai
sangat happy...xd la mengharap sangat but it actually happem and alhamdulillah
Allah bagi rasa macam mana hidup the other part of His World yang ada Four Season
Bukan senang tau Allah nak bagi peluang
To me its Allah work
He is the Greatest. He showed me many thing that I came to realize that I should be grateful to be born as Malaysian. Which Malaysia doesn't have four season. We only have panas lembab serta hujan sepanjang tahun. Season during trip kami adalah WINTER. Super cold. we got to feel until -3 degree. 
first place in my body that cannot stand the cold is my hand. It's freezing. 
I can't imagine how people yang main ski and any winter sport can stand the cold.
Buya cakap mana ade die tahan, diorg pon sejuk jugak. Tapi diorang berminat dengan aktiviti tu.
Lepas diorg main diorg akan segera cari api or any hot place that can make their body temperature back to normal. Scary huh?
okay.
Next post I will tell the story from the first day ..

Love,
AIN

Monday, May 23, 2016

Merapu di malam hari

์•ˆ์˜ ๐Ÿ˜
In the middle of night, i just want to write something.

I MISS YOU ❤️
๋ˆ„๊ตฌ???
Mane boleh bg tau kan...thats all that something.
Nk upload gmbr smlm kite jenjalan di tasik putrajaya dengan cruise
Ade la pengalaman sekurng nye...hehe
Harge not bad
G dengan anak buah yg super hype
Memula diorg bkn main takot lg...dh lme2 segala bende diorg panjat dlm cruise tu
X takot ape dh...hehe
So, ain lepas nie x yah la ko berangan sgt nk naik cruise kt tasik putrajaya tu...kehekeh...xd mende pon...baik naik cruise trip 3hari 2 mlm ke...bru best...
How about that??
Is it wrong for me to enjoy everything that can feel the enjoyment right now, single....dont have someone around. But friends is someone that should be around.
Hehe
I think there is no problem...
Rase mcm nk merambu jeeee....
Kaannm....ok la mate dah mengecil...
Lepas mkn panadol...
Good night you olssssssss ๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜๐Ÿ’ค๐Ÿ’ค๐Ÿ’ค