Monday, July 10, 2017

Hati OH hati.....

terasa sgt nk menaip kt blog nie.. dh lame rase x menaip... kalu menaip blog nie kt henpon feel die rase x sme... okay la, nk citer ape nie??

hari nie 9hb July, Paklong ad buat open house kt seremban share dengan buya. makan sedap, sejak berat turun and badan mengecik nie mkn sikit dh kenyang. the problem is Ain sgt kene identify makanan ape yg masuk dlm perut, if makanan tu sumthing yg just mengenyangkan tp xd nutrient siap la...ko lapar ni..mula la mengonyel ntah ape2..itu yg sgt perlu dielakkan

ape citer nye rumah terbuka kali nie...??

yang pertama.. Pak cik bawak isteri baru nye kerumah open house keluarga, bukan x sesuai tp pakcik buat mak cik mcm ape, kalau saye jadi mak cik sye kecik hati. sebb ap? Sebab yg pertama she is EDUCATED PERSON yg study OVERSEA kot but bile die kawen dgn pak cik hidup die serba sederhana, x bekerja, die boleh terima keadaan tu...ye la, memg itu yang dituntut dalam islam. so, what happen, bile die kawen isteri baru nye nie sgt la moden, and EDUCATED jugak. yang menambahkan lagi derita mak cik, die disahkan cancer kelenjar tahap 3 yang dh merebak ke hati dan paru2, buat scan doktor nmpk ade sikit tompok cancer kt organ lain. semua berlaku lepas pak cik ckp ngn mak cik, die nk kawen lain the day before the akad? x kn mak cik nk larang, ingt lagi mak cik ckp... I cube nk redha, but hati I sakit, memg kadang2 rase I x redha tapi bende dh jadi bukan boleh buat ape, I nie belajar tinggi, Ain tau kan ain pon Degree student mesti Ain syg ape yg Ain belajar (hehehe...dlm hati mampu gelak)... Banyak I dh bekorban, ... sedih... yes, byk die korbankan, cita2, life, family, sume berlalu mcm tu je... and after that, mak cik naik tangga sambil ckp kt umi (bile saya dh takde, awk tolong tgk2 kn anak saye) this sentences if it play from my mouth pasti mata akan bergenang...saya memg kurg berkenan dengan cara mak cik selama nie tp she is a great person dr segi amalan, but bile jadi mcm nie, kuat ujian Allah bg dekat die. Moga semua yang berlaku ade hikmah, SEMOGA ALLAH BAGI KEKUATAN PADA MAK CIK, AT LEASE LEPAS TGK SEMUA ANAK2 DIA BERJAYA DALAM ALIM & ALIMAH. bagi saya pak cik sgt x bertanggung jawan, die lepas tangan, ko lelaki, ko yg kene control your new wife. ister ko sakit kot, ape la salah nye kalau ikut giliran mcm biase,xd lebihkan mana2. awk kene jage isteri awk, die tgh berperang dalam dan luaran.

done, sesi luahan yg pertama.

Now, bg tau ain mcm mane ain nk confident dengan jodoh yg ad utk ain tu jodoh yg akan menghargai saya, sayang saye because i really need that kasih sayang.

if my life after married same mcm before cume tambah satu org je dlm family and dlm bilik nie, baik x yah kawen.

Allah, May You ease everything ^_^

Wednesday, June 28, 2017

Malam raya

..
..
..
..
SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR DAN BATIN!!

 

Nak main mercun, mercun xd..

Kite layan Suspicious Partner je tadi... 

Drama penuh debaran ๐Ÿ˜

-----------------------------------------

I LOVE MY BOOKS AND I BOUGHT IT WITH EFFORT

I LOVE WHEN MY SURROUNDING FILL UP WITH BOOKS, 

Buku je yang buat saya rasa I NEED TO HAVE A NICE LIFE as when i read, there must be somthing new i learn even tough its just a NOVEL. Some writer they didnt just write about love only... some writer they apply inside the novel story about something which is some of it we need to know. Thanks to novel at least i have something to learn about people surrounding me, be careful.. thanks to novel they did what parents need to do as they with me everyday. Thanks to novel, i can cry with the story laugh, frustrated... and so on. I think i can sleep in the middle of timbunan buku because i fell secure. I feel really close wih people surround. O' Allah please give me strenghth fight my own life. My parent they didnt know what i feel exacly in one day. I didnt expect them to understand me, just suppoer me... condom duit..
Ngangtukkkk

 
๐Ÿ’•

๐Ÿ’•☺️
 
Design yg dihujung bilik ๐Ÿ’•
 
Last but not least, 
I really love the sight from that picture... kalau buya x suke xp... i can solve it on my one... ye ke?? Haha... bye, ngntok sgt nie... tulis pon da merapu๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

Friday, June 23, 2017

Dua hari SEBELUM raya

Semalam amek umi dengan buya di airport. Xd lak gambar nye tetibe rajin guna instastory. Haha... anyway i am happy they are back to Malaysia for raya vacation. Suddenly, without realize every raya was the time that i cant wait for my happiness to be blooms but this time was a bit different. As something was happen between me, umi and buya. If my somehhing wrong happen between my parent, i'd rather stand silent and closed my eyes. I just dont want to witness anything even though i know nothing is going to happen because they are lovely couple, just sometimes๐Ÿ˜”๐Ÿ˜”๐Ÿ˜”

I think my mom realize she should show a good example to me in terms of relationship between married couple because i said this to her. "Akak selalu tgk je ape yg berlaku pada org keliling akak, even umi n buya, akak belajar, that's why akak kadang terfikir lebih baik akak x kawen." Akak x kan kawen if buya still like that towards umi, it just, all of you will keep blaming and at the end the blame goes to me!!

What???
Why?
Why me???!!!!

Saye cume jadi witness and try to report to get some back up but actually it didnt happen like what i was imagine. It goes totally in opposite way ๐Ÿคฆ๐Ÿฝ‍♀️ and it goes wrong all the way. 

Tapi satu bende sye nk clarify, this year ramadhan my target was MAY THIS YEAR OF RAMADHAN WOULD BE THE LAST RAMADHAN ME AS SINGLE IN RELATIONSHIP" ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…amiiinnnn...

may Allah grand my wish

Dengn tetibe ak ade crush plak kn kt sekolah tu... tp segan, kali nie sye x kn try luahkan pda sapa2 even towards tht person. I want to call him mr. H ๐Ÿ’• so, my decision is just diam because later i will not embarassed about anything. If him really is meant for me, Allah will show the way how this feeling can be brought to the surface ๐Ÿ˜˜

Kalau tepuk berbunyi alhmdulillah kalau tepuk keluar angin mcm mne???okay la done merapu...

Good night ๐Ÿ˜๐Ÿ˜˜

Sincerely,
NURalAin 

Monday, January 30, 2017

Doa seseorang

Oh Tuhan, seandainya telah Kau catatkan
Dia milikku, tercipta untuk diriku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagiaan


Ya Allah, ku mohon
Apa yang telah Kau takdirkan
Ku harap dia adalah yang terbaik buatku
Kerana Engkau tahu segala isi hatiku
Pelihara daku dari kemurkaanMu


Ya Tuhanku, yang Maha Pemurah
Beri kekuatan jua harapan
Membina diri yang lesu tak bermaya
Semaikan setulus kasih di jiwa


Ku pasrah kepadaMu
Kurniakanlah aku
Pasangan yang beriman
Bisa menemani aku
Supaya ku dan dia
Dapat melayar bahtera
Ke muara cinta yang Engkau redhai


Ya Tuhanku, yang Maha Pengasih
Engkau sahaja pemeliharaku
Dengarkan rintihan hambaMu ini
Jangan Engkau biarkan ku sendiri

Agarku bisa bahagia
Walau tanpa bersamanya
Gantikanlah yang hilang
Tumbuhkan yang telah patah
Ku inginkan bahagia
Di dunia dan akhirat
PadaMu Tuhan ku mohon segala 


Lagu : Abai Os (Hijjaz Records)
Lirik : Abai Os (Hijjaz Records)
Penerbit : Faizal Osman
Penyusun Muzik : Firdaus
Hakcipta : Hijjaz Record Sdn. Bhd.

Saturday, January 28, 2017

1%

Done tgk korean drama Something About 1%

Really remind of me about something... 

xpe...meh ak citer...

Actually berkenaan dengan someone yang kadang dia dtg dlm hidup kite penuh dengan diri dia yg 99% but kite tak tahu.. atau maybe x perasan yang 1% dalam hidup dia tu yang membuat kan kite terperangkap dalam dunia dia. Dan disebabkan 1% tu lah yang berjaya melengkapkan 99% dalam hidup kite. Yes! Manusia x sempurna. Sebab tu jangan anggap diri kita nie sempurna, give put something then you will realize there someone out there yang akan lengkap kan life kamu. Sometime without we realize. 

1% of like

1% of fortune

1% of smile

1% of grateful

1% of happiness 

to many things of 1% yang boleh lengkap kn life kite tanpa kite sedari which datang dari orang lain. 

nk qoute dari ayat atok Lee Jae In mase ucapan terakhir die. payah na lak nk bukak semula video tue...

" There are people who really believe that doing such things is not a big deal, and thanks to people like that, this world is worth to live. I've come to realize now that someone's 1% of uniqueness can become someone else's 99% of luck."

"There's a guy and 99% of his traits are great but if you see even one bad trait in him, you will grow to dislike him no matter how good he is to you. But the other guy has 99% of his traits are terrible but you notice that 1% of goodness in him, that is what you will end up falling for him. It's his charm."


LET'S FIND OUR ONE PERCENT.

Thanks to Lee Jae In and Kim Da Hyun@DaDa with their great acting in this drama. You two are too lovely. Rase macam tengok WGM because they couple for about 6 month and then break up. Cume nye, lepas break up they realize they cannot live without each other, so, Jae In terus purpose Da Hyun. How sweet. 

Hope one day I will find someone yang dying want to live with me start with meeting my parent and so on without couple thing. Do the taaruf during engagement. Waallahualam.

Allah's hand is more powerful.

Insyaallah. The day will come.

Sooner or later.

LOVE,
NURALAIN

Monday, January 23, 2017

CiNta :: TuNanG :: KaHwiN

Assalamuaikum,

Bismillah,

Sedikit coretan ingin saya lakarkan disini selepas membaca buku Henshin2 tulisan Aiman Banna dan isteri nya Hani Nabila. Firstly tulisan dia menarik, dia menyentuh isu sekarang kaitan dengan agama. Bukan sahaja sesuai utk remaja sahaja, org mcm aku nie pon sesuai. Bagi membuka minda, menyedarkan apa yang alpa. Alhamdulillah, first topic die sangat menyentuh.

TOpik ape? BERCINTA SEBELUM NIKAH

saya terus kesimpulan lah ye. Kesimpulan yang boleh dapat disini.
Bercinta sebelum nikah x salah sekiranya bertepatan dengan Quran dan Sunnah. Begitu juga dengan Bercinta selepas nikah, akan jadi salah sekiranya tidak bertepatan dengan Quran dan Sunnah.

Kat sini yang dikatakan TEPUK DADA TANYA IMAN

Astaghfirullah

cerita tntg diri saya. Ye memang saya nak kahwin, bagi tau saya siapa yang tak nak kahwin? Cuma jodoh nya belum ada. Cerita soal jodoh. Sejak dulu

Saya ada bace buku nukilan Ustazah Fatimah Syarha dan suami nya.

Buku tu sangat menguatkan azam saya yang saya nk berkahwin dengan cara dia. Iaitu, suami dia jumpa mak ayah dia, solat istikharah, bertunang sekejap (tempoh berkenalan) dan kemudian kahwin selepas yakin dengan istikharah, TAWAKAL. Subhanaallah. Cantik aturan Allah.

Begitu jugak dengan Aiman Banna nie. Method dia sama, berkenan, jumpa parent perempuan, kemudian bertunang sekjap untuk tempoh berkenala, dan kemudian nya berkahwin.

Saya suka aturan yang mcm nie.

tapi aturan saya x cantik, kelam kelibut dan akhir nya x jadi walaupun aturan nye tidak melanggar apa yang disuruh Allah. Saya jadi takut. Keliling saya memg takde lelaki selain buya, pak sedara dan sepupu sepapat.

Bila fikir balik, ye mungkin saya perlu perbaiki diri saya seperti nasihat yg dinukil dalam buku Henshin2 untuk kukuhkan cinta kepada orang yang selayaknya kita cinta, ALLAH, RASUL dan juga IBUBAPA. Adakah saya sudah laksana kan part yang ni dengan sempurna..? Kalau tak sempurna mcm mana saya nk bercinta dengan orang yang asing dalam hidup saya..?

Saya kenal dengan seseorang, and katanya dia nk berkawan dulu. Dalam hidup saya, sebenarnya xde istilah berkawan dengan lelaki. Sekarang macam mana....? Ya Allah jauhkan aku dari Zina HATI. Dia dh jumpa parent saya, jadi saya expect dia akan bertunang dengan saya untuk berkenalan. tetapi nampak nya, istilah tersebut xd dalam diri die. Saya nk buat apa? Buat tak tahu? Dia sebenarnya macam mana?

Solusinya,

Saya wajib buat istikharah yang dari hati disamping memperkukuhkan CINTA saya kepada ALLAH, RASUL, UMI dan BUYA. Soal dia biar Allah yang uruskan. Boleh kan macam tu? Kalau Allah dah buka pintu hati dia, dia akan contact umi untuk bertunang dan kemudian kite berkenalan dengan lebih mendalam.

Ya Allah, aku sangat perlukan bantuan Engkau dalam hal seperti ini sebab xd orang yg boleh bantu aku dalam hal ini even ibubapa aku sekali pon.

Sekian
Nukilan Curahan NurAlAin

Sunday, January 22, 2017

Turkey Trip Day 1 - 20161217

Bismillah

Saya nak mulakan journey saya selama 10 hari di Turkey
Kami sekeluarga bertolak ke Turkey dari Jeddah, KSA. And kitorg actually pakai rempuh je. cume ad tiket kapal terbang and booking hotel from booking.com. konon nya, x nak pakai travel guide sebb x bebas and contoh masa la satu hal. bile mcm nie kitorg ikut suke...ad la jugk amek travel guide tp travel guide dalamn, pakai celup2 dlm turkey je. gladly buya pandai ckp Arab and ad certain Turkish they know how to speak arabic. tp arabic die ko jgn terkejut la main pakai campur je.. ad bunyi saudi sikit, mesir sikit, syria sikit...haa.. kene pandai tangkap la ape die ckp.

Hotel kami stay selama berada di turkey BASELIUS HOTEL. harga semalam alhamdulillah. grab from booking.com. so, not bad. Stuff hotel memg peramah. They give any information yang korg nk tau, anything. Where, How, What anything la basically. 

Saya try point out ape yang die bg, i am short term memory. Just remember bende yang sye boleh pick je. Not all. 
1. Die kate kalau nak beli barang di Istanbul nie, kalau masuk first shop jgn terus beli. do it like survey. if berkenan kt first shop td jgk baru ko patah balik
2. Akan bertembung dgn yg minta sedeqah from Syria. He said better ignore it. They actually have more than us, die kate kalau nk bantu Syrian refugee tu ade tmpt nye. kalau nak die akan bawa tp kitorg x g la sebb mase bukan byk and x nk la terkejar sana sini.
3. Kalau nk naik teksi better panggil dr hotel. and make sure die hidup kan meter. kalau nk jimat better jalan kaki je. semua tmpt are very close by.
4...
5..?
x ingat...haha...byk actually die ingtkn...

road keliling tempat tinggal kami

terlalu banyak berjalan menyebabkan berat kita turun taw... Alhamdulillah, 4kg. Akan aim MORE!! 
highlight sikit begpack kite tu. hehe.. its #hessabag besar and bergaya. 

16 hb kami smpi dh lewat ptg. so, mlm tu x kemana cuma carik makan and jalan2... buya bwk g masjid little hagia sophia. just lepak2 kt luar. memula nk kuar tu actually hujan cm renyai2 x lame lepas tu YEAY!!! SNOW IS FALLING IN FRONT OF ME... rase such a blessed. Happy yang amat. Alhamdulillah. My first bucket list tercapai. 
:) 

Jalan punye jalan sampai kt Hippodrome of Constantinople nie.. lebih kurang 15 minit la jalan dr hotel... ad 3 menara, simbolik ke ape bende memg x masuk kepala. nk tau kene google ye.. :D

nie salah satu nye tiang yg ade kt Hippodrome tu. x tau nk panggil ape. Statue? 

Sebelah hippodrom nie kitorg masuk Museum of Turkish and Islamic Art. Kitorg beli museum pass kt sini dengan harga 85lira seorg tp boleh masuk byk tmpt dlm istanbul nie mostly. Memang tak rugi. besar tmpt nie...penat la jgk but we learn some history. which is islamic history. We went from different century to diff century. Sometime, kite kene amek tau dlm hal nie. So, akan menjadi pengajaran dimasa akan datang.

Kepenatan. Tarik nafas sekejap sebelum bergerak ke Hagia Sophia and Blue Mosque.

Bertentangan dengan museum tadi tu ad pintu untuk masuk ke Blue Mosque. memg xd sign board kalau dr situ. Kiotrg meraba dgn peta bagai. x buat ape pon dlm blue mosque, solat sunat tahiyatul masjid, pastu tgk kejap design die dgn chandelier besar kt tgh masjid, and derma sikit. 

Sebelum meneruskan penjelajahan, rehat sambil mkn roti kt Sultanahmet Square nie. Sedap roti die. Saye kalu roti ad serbuk cinnamon gula tu memg suka aje. Sedap and murah. Saya dengan buya tu tgh mengacau teh. hehe. Budak muneerah nie ambikk gmbr bile ntah. That is why kitorg bg die je yg pegang kamera. hehe 

konon nk g Mosaic museum sat ag ad lalu kedai ceramic. hai la bapak ku,bile die singgah shopping kalah kami nie. dh berlamaan dekat situ sekali dh nk masuk zohor. Lepas tawar menawar and beli ape yang nk dibeli, patah balik ke Blue Mosque untuk solat zohor. 

Turkey ceramic. Really beautiful. I love how they buat ad timbul2. macam 3D tp bukan 3D. 

So, ini Hagia Sophia. Sebelum masuk pintu. ad satu ruang macam hall. ad macam jenis saiz pintu. 

ini dipanggil water fountain utk org minum. bagus kan..? tp skrg dh x berfungsi la. I mean why not kite letak something kt tmpt awam untuk dimanfaat kan bersama? anyone?

Ok. Tmpt nie paling ak suke purpose die. tempat yang disediakan untuk org yg lambat dtg berjemaah. Supaya bile jemaah pertama nk bersurai die tidak mengganggu laluan. Such a creative way. It shows that many people comes to masjid for Jemaah. Now? Think about it...

..Mihrab..

Naik ketingkat dua yg bukan tangga jalan die tp mendaki kot. punye la tinggi. Rase macam kalau sampai atas tu jumpe Rapunzel. hahahaha...mengah2 smpi atas..

ini la tour gude yg kami grab depan Hagia Sophia. Teka umur dia berapa...??

Jom kite pulang...nk sambung Topkapi palace dh suntuk mase.. kemungkinan dh nk tutup masa nie. So balik and carik makan for dinner. 

belakang tu train? Trem? ntah la tp yg pakai pass jgk mcm touch n go. Senang and jimat sikit. 

Umi photobomb gambar kite. Hehehehe

Otw nk balik adik terlanggar pak cik yg sebelah kiri tu, yg pakai tie tu. Kebetulan die pekerja information centre and otw balik keje. Kitorg tny ape x pasti tp die terus bwk ke travel agent ni and deal ape yang patot. Hasil nye kitorg tempah Bhosphorus Tour esok nye, one day trip Lake Sapanca and one day trip to Bursa. Alhamdulillah...jimat, sampai hotel. citer dengan stuff hotel and die cdgkn pergi Capadocia. kitorg pikir dulu...hari ape not sure kitorg decide g Cappa. asalnya xd dlm trip plan sebb kene naik flight kalau drive penat. tu x jadi. Dengan memandu in winter xd pengalaman. Karang lain citer. 

pastu mamat travel agent tu bwk la kitorg g kedai carpet kawan die. Memula die kate die x kesah kalau kite x beli tp die nk cerita kelebihan negara dia. At last, die cm paksa lak kite amek itu ini. ntah ape2. Part yg ni memg ak x berkenan. Bagi ak suka hati pelanggan la kn nk ke tak. Sesedap ko je nk pau tourist. tp mase last day kt istanbul buya jmpe die lagi...die kene kaw2 dgn buya. Buya biasa la... ehhmm..

End.

day first trip :)

Alhamdulillah